BOLON INTERVIEW: JEROEN DELLENSEN & JASPAR JANSEN

Jeroen Dellensen, mede-oprichter van ontwerpbureau i29, stond voor een enorme opgave. Het historische gebouw Felix Meritis uit 1788 moest omgetoverd worden tot een moderne ontmoetingsplaats om een jonger publiek met een nieuwsgierige geest aan te trekken.

Hoe benader je het herontwerp van een historisch en cultureel belangrijk gebouw? Wat zijn de belangrijkste dingen om rekening mee te houden wanneerje het heden integreert in het verleden?

– Dit unieke gebouw aan de Keizersgracht in Amsterdam werd in 1788 gebouwd voor eenvereniging   van   wetenschappers,   kunstenaars,   ondernemers   en   denkers.   Het   was   eenhotspot   voor   creativiteit   en   kruisbestuiving   tijdens   de   Verlichting,   een   intellectueleperiode   uit   onze   geschiedenis.   Voor   i29   was   de   enige   manier   om   in   zo'n historischbelangrijk   gebouw   te   kunnen   werken,   het   erkennen   van   de   geschiedenis   en   die   teherinterpreteren   naar   een   meer   eigentijds   design.   Elke   ruimte   in   het   gebouw   verwijstnaar een specifieke periode in de geschiedenis van het gebouw.

– Er waren beperkingen op alle niveaus, maar het belangrijkste was de wens van onze klant Amerborgh die een gebouw voor ogen had dat ook aantrekkelijk zou zijn voor een jonger publiek met een nieuwsgierige geest. Het was onze taak om dit oude monumentale gebouw naar het "nu" te brengen, niet alleen op het gebied van technologie, installaties en akoestische faciliteiten, maar ook qua uitstraling en beleving. Felix Meritis is volledig gerenoveerd in samenwerking met een groot team specialisten en adviseurs; nieuwe installaties en akoestische voorzieningen zijn zorgvuldig in de monumentale schil geplaatst. In tegenstelling tot de bestaande klassieke omgeving zijn de nieuwe interventies en afwerkingen van i29 duidelijk als zodanig herkenbaar in het interieur, waardoor het gebouw weer tot het heden behoort.

Voor het project heb je een Now Silver, BKB Plain Steel en BKB Sisal Plain Granite gekozen. Wat was de reden voor de keuze van deze specifieke vloeren? 

– Het gebied waar Bolon wordt gebruikt heet de 'Teekenzaal', oorspronkelijk gebouwd als atelier voor de kunstafdeling in 1788. Nu fungeert deze ruimte als vergaderruimte en evenementenruimte. We wilden een abstracte vertaling maken van het atelier die naar zijn oorsprong verwijst door grote "vellen papier" die voor de akoestiek aan het plafond hangen. En een grafisch dessin op de vloer alsof de vloer bedekt is met vellen papier. Het subtiele verschil in texturen en kleuren van de Bolon vloeren was perfect om onze ambities te verwerkelijken.

Wat was de grootste uitdaging in dit project?

 – De grootste uitdaging was het creëren van een gelijke kwaliteit in elke ruimte, niet alleenin   de   bekendste   zoals   de   Concertzaal   &   Zuilenzaal.   Voordat   we   begonnen   was   deTeekenzaal   bijvoorbeeld   een   voormalige   opslagruimte   die   niemand   gebruikte.   Nukunnen   mensen   echt   kiezen   uit   7  of   8  verschillende   evenementenruimtes,   die   elk   hunzijn eigen kwaliteit hebben.

Wat was nu de oplossing voor de uitdaging met betrekking tot kwaliteit? 

– Om diversiteit in het gebouw weer te geven en om alle ruimtes een eigen identiteit te geven, kreeg elke afdeling een eigen interpretatie, net als in 1788. Samen vormen ze een verzameling kleurrijke personages in dit huis van de verlichting.

FELIX MERITIS

Het prijswinnende ontwerpbureau i29 kreeg de grondige interieurrenovatie van Felix Meritis toegewezen, de iconische evenementenlocatie van Amsterdam en een van de belangrijkste monumenten van de stad. Het gekozen design en de architectuur zijn geïnspireerd op de rijke geschiedenis van het pand, waar elke ruimte verwijst naar een specifieke periode uit de geschiedenis van het gebouw. Het uitgangspunt was om diversiteit weer te geven en elke ruimte een eigen identiteit te geven en net als in 1788 kreeg elke afdeling zijn eigen interpretatie. Met elkaar vormen ze een verzameling kleurrijke personages. De Bolon vloeren zijn daarbij een voorbeeld van hoe duurzaamheid en high-end design gebruikt kunnen worden bij de renovatie van een gebouw uit 1788 om het een frisse, moderne look te geven met behoudvan de oorspronkelijke uitstraling.

Fotograaf: Ewout Huibers

Meer nieuws

Ontvang onze nieuwsbrief

Blijf up-to-date met de laatste producten, projecten en nieuws in de wereld van Bolon

SELECTED CLIENTS